• img1

15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια μέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

15 Φεβρουαρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Τα παιδιά του Α’ Δημοτικού Πάφου – Νεοφύτειου ανάρτησαν στην αυλή του σχολείου τους πανό με το σύμβολο της ευαισθητοποίησης για τον Παιδικό Καρκίνο και χρησιμοποιώντας το σώμα τους σχημάτισαν τη φράση «ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ! ». Με αυτό τον πολύ ζωντανό και πρωτότυπο τρόπο προσπάθησαν να τιμήσουν και να στηρίξουν τους μικρούς ήρωες, τους μαχητές της ζωής και όλους τους συνοδοιπόρους στον αγώνα τους. Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και στο Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, καθώς και στο Φώτο Λάρκο για τη συγκεκριμένη δράση.  Τέτοιου είδους δραστηριότητες προάγουν με βιωματικό τρόπο την ενσυναίσθηση,  ευαισθητοποιούν την κοινωνία, στέλνουν το πανανθρώπινο μήνυμα ελπίδας και αγωνιστικότητας στα παιδιά που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο και ταυτοχρονα τιμούν τους μικρούς μαχητές που δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ροδούλα Αλεξάνδρου (ΒΔ - τάξη Ε ) και Μάριος Βρυωνίδης (τάξη Στ)

 

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.

Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Όπως είπαμε, τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα.

Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς και το παιδί υποβληθεί στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι.

Υπολογίζεται ότι, στον κόσμο, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο. Ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων!